Известный украинский певец Олег Скрипка собрал в "Мамаевой Слободе" уже традиционную рождественскую "Країну мрій". Однако, как отметил сам певец, в этом году на рождественское действо пришло очень мало гостей.
Стоит отметить, что такой реакции киевлян и гостей города следовало ожидать, ведь главное рождественское действо страны происходило на Майдане. Многие из активистов ждали Скрипку именно в этом месте, однако, как пояснил певец позже - у него спонсоры и бюджеты.
Об особенностях нынешнего рождественского вертепа и уважении к власти Олег Скрипка рассказал в интервью "Фактам".
- Ви думали перенести цього року "Країну Мрій" на Майдан?
- Я думав перенести "Країну Мрій" на Майдан, ми хотіли зробити вертеп, але не вийшло, бо там свої організаційні моменти. В мене вже півроку підписаний контракт із "Мамаєвою Слободою" і з спонсором, а з іншого боку ми не змогли зробити зірковий вертеп на Майдані, бо вони вже мають свій зірковий вертеп. Я хотів об’єднати зусилля - не вийшло, але не все залежить від нас. В принципі, основна штука, якої нам, українцям, треба навчитися – це об’єднувати зусилля, робити щось спільно, домовлятися. Я не зміг домовитися з Майданом, щоб виступити разом. Майдан не зміг домовитися з опозицією, опозиція не змогла домовитися з владою, от так воно все і тягнеться.
- Ми сьогодні були на Майдані і люди, яких ми запитували, казали, що вони чекають Скрипку, і вони не розуміють чому "Країна Мрій" не на Майдані. Вони просили спитати, чому ви не прийшли на Майдан.
- А ви спитайте людей, чому вони сюди не прийшли?
- Бо намети їх зметуть, як вони всі прийдуть сюди.
- Ну не всі, а частково. Тому ми постійно робимо "Країну Мрій", концерти, і людей приходить дуже мало. Поки люди не зрозуміють, що треба робити зусилля самим, а не чекати, поки хтось до них прийде. "Країна Мрій" – є, ми всіх чекаємо.
- У вас сьогодні чудові гурти грають. Як ви їх збирали?
- Для того, щоб зібрати чудові гурти – потрібен гарний бюджет. І треба зрозуміти, що ми живемо не в комуністичному суспільстві, а все ж таки в суспільстві, яке зав’язане матеріально. У нас є спонсор, і для того, щоб зробити якісний захід, повинен бути хоча б маленький квиток – 50 гривень, це умовно, але він повинен існувати, для того були інвестиції. Ми дуже потребуємо інвестицій людей, щоб вони нам допомагали, щоб ми могли підтримувати цю якість. Моя основна ідея – якість. Якість гуртів, якість виконання, якість декорацій, якість всього. Ми зараз засновуємо спільноту мрійників, і ми запрошуємо бути акціонерами "Країни Мрій".
- І все ж таки вас можна чекати на Майдані? Можливо найближчим часом?
- Я був на Майдані і я прийду на Майдан, але просто навколо Майдана дуже багато агресії. Зі сцени Майдану я про це говорив і, на жаль, мої слова не можуть бути почутими, поки ми не розплавимо агресію в серці, навіть якщо ми вважаємо на 100 відсотків, що наш опонент неправий. Поки ми будемо агресувати в серці, ми не вирішимо ніяких питань. Тільки через прощення, діалог можна щось вирішити. Я думаю, якщо буде така ситуація, Майдан стоятиме до літа. Я нічого не маю проти. Я буду приходити на Майдан регулярно, але замість того, щоб робити якісь високі, мистецькі справи ми просто будемо стояти на Майдані.
- Не співати, а просто стояти?
- Ну навіть співати, але умов зробити такий фестиваль на Майдані немає. Ви можете це зрозуміти? Майдан - це не фестиваль, Майдан - це революція. Революція мусить бути революцією, а фестиваль – фестивалем. Це різні речі.
- А чого немає умов, "Океан Ельзи" виступив же на Майдані?
- Ну ми в 2004 році виступали, "Океан Ельзи" – не виступав. Тепер їх час.
- Добре, Олег, давайте закінчимо на хорошій ноті. Що б ви побажали українцям, можливо цієї єдності, про яку ви говорили?
- Я би побажав українцям менше в’їдливості і більше позитиву тому, що основна наша проблема – немає поваги. Немає поваги до себе, немає поваги до людей, які щось роблять. Довіри немає до людей, які щось роблять. Люди щось зробили, навіть ти не згоден з результатом – майте мінімальну довіру. Моя справа мистецька, ми робимо мистецький фестиваль, і треба довіряти нашій справі і поважати те, що ми робимо. Люди роблять революцію - я поважаю і підтримую, що люди роблять революцію, але я не розумію це повне протистояння, яке приводить ні до чого. Скажімо: "Банду геть!", це просто лозунг в нікуди. Ми посилаємо негативні імпульси, які будуть відбиватися і повертатися до нас. Це не конструктивно. Лозунги можуть бути тільки конструктивні, наприклад, "Україна в Європі" - це конструктивно. Цей лозунг можна брати. Коли ми говоримо "Банду геть!", ми зупиняємо діалог взагалі, хтось з цим погоджується, хтось – ні. Ми зупинили діалог, і ми просто йдемо.
- Чому ви кажете, що Майдан буде стояти до літа?
- Тому що, слава Богу, Майдан йде мирним шляхом. Не буде агресивних активацій, слава Богу, тільки на словах. Влада просто не буде звертати увагу на Майдан і все. Якщо вона досі не звертала уваги на Майдан і робила свої речі, з якими ми не погоджуємось, то так і буде.
- А потім люди просто розійдуться?
- Це є план влади, що люди просто розійдуться. Будь що розсмоктується з часом. Поки щось не приходить до конструктиву. Атаки на АП – це не конструктивно, і ці слогани - вони теж абстрактні і неконструктивні. Конструктивно на сьогоднішній день тільки стояти. І все.
- Ну, а якщо влада не звертає увагу, то можливо потрібно вдаватись до більш рішучих дій?
- До яких?
- Ну є різні варіанти, які озвучують.
- Мої рішучі дії – на сцені. Я не є політик, і я 10 років ось цим займаюсь і запрошую людей в цю громаду і людей нам допомогти. Це мої рішучі дії, і я впевнений, що вони приведуть до результату 100%. Це точно приведе до результату.
- Як ви ставитесь до Руслани, яка там і днює, і ночує, і хворіє, і голос посадила, але не покидає Майдан. Ви її знаєте? Товаришуєте можливо? Як ви ставитесь до такої позиції?
- Це її рішення.
- Ну ви з повагою ставитесь до такого рішення?
- Я з повагою ставлюсь до всіх. Я з повагою ставлюсь до Майдану, з повагою ставлюсь до Руслани, я з повагою ставлюсь до Азарова, який намагається говорити українською мовою. Це люди, які мають свою позицію і ось так себе проявляють. Можна тільки позаздрити Руслані, її активності. Я бачив, скільки вона часу приділила, і в "Битві хорів" вона абсолютно чесно виграла навіть по кількості годин, як вона працювала з хором. Також вона приділила багато часу Майдану, але, наприклад, я вважаю, що я артист, і я маю займатися своєю прямою, артистичною діяльністю. Деякі артисти розділяють діяльність політичну і артистичну, і навіть не тільки у нас. Були навіть і президентами Америки артисти.
- Але ж ви знає те, що за співаками підуть мільйони, адже ви знаєте, що ви користуєтесь авторитетом українського народу. Будь-які заяви, які ви робите – люди готові за вами йти.
- Я роблю заяви тільки ті, в яких я впевнений. Я не розбираюсь в політиці. Зараз найскладніша ситуація, яка була за всю історію. В Україні на сьогоднішній день зацікавлені 4 сторони: Америка, Росія, ЄС і Китай. І як вони деребанять майбутнє України – нікому невідомо, тим більше нам. Які наші перспективи? Хто вкладає гроші? Хто які ресурси хоче забрати? Єдине, що я можу робити – це зміцнювати нашу країну культурно. Чим міцніше ми будемо культурно, тим міцніше буде Майдан, тим культурніше буде влада і тим культурніше вони будуть поводитися та приймати рішення.